A gombák útján

2025. december 5.
Termelők és Kézművesek
REL

Wirth Kristófot már gyermekkorában vonzotta a gombák titokzatos világa. A kíváncsiság lassan szenvedéllyé, majd szakmai tudássá érett, végül pedig sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. Ez az út vezetett a Myconest megszületéséhez, melyben feleségével nagy becsben dolgozzák fel a természet kincseit.

Wirth Kristóf rendszeresen járt kirándulni az erdőben, ilyenkor szüleit kérdezgette, melyik gomba ehető vagy mérgező. A fiút aztán meglepték egy gombahatározó könyvvel; az első gyerekkori gombás emléke a szemcsésnyelű fenyőtinóruhoz kötődik, aminek a mai napig fel tudja idézni az illatát. Talán akkor dőlt el, hogy a gombák örökre részei lesznek az életének. Bár egy ideig másfelé vitt az útja, végül visszatalált szenvedélyéhez, és elvégezte a gomba-szakellenőri képzést. A gombák nemcsak a hivatását, hanem a magánéletét is meghatározták: feleségét, Diát is általuk ismerte meg, aki szintén szakellenőr.

– Néhány évvel ezelőtt a feleségemmel vidékre költöztünk, és igyekeztünk önfenntartó életmódot kialakítani. Folyamatosan gyűjtöttük és szárítottuk a gombákat, de egy idő után olyan mennyiség gyűlt össze, amit már képtelenség volt elfogyasztani.

Celofánba porcióztuk a szárított gombát, és ismerősöknek ajándékoztuk. Mindenki lelkesedéssel fogadta. A feleségem már akkor őstermelő volt, ő vetette fel, hogy érdemes lenne ezzel komolyabban is foglalkozni saját vállalkozás keretében.

Bevallom, eleinte nem akartam gombát árusítani. Attól féltem, hogy ezzel elveszíti a gombázás a szabad jellegét, de szerencsére nem így történt. Bár ma már a gazdasági részét is figyelembe kell vennem, de a varázs megmaradt. Sokszor előfordul, hogy a fiam, Kende a háti hordozóban ül, mi pedig vele kirándulunk hármasban, miközben gombát keresünk az erdőben.

Kísérletezni kell

A Myconest termékpalettája évről évre bővül. A gombás termékek mellett már savanyúság is bekerült a kínálatukba. Minden termékükben közös a természetesség és az adalékmentesség.

Kezdetben szárított gombával voltak jelen a piacon, de hamar rájöttek, hogy sokan nem tudják, hogyan kell felhasználni. Ez adta az ötletet, hogy elkezdjenek rizottó- és levesalapokat készíteni, amelyek szárított gombát, zöld fűszereket és szárított zöldségeket tartalmaznak. Így a vásárlóknak egyszerűbb lett a felhasználás, és a termékek ízvilága is gazdagabbá vált.

– Ezek a termékeink olyanok lettek, mint egy egészséges zacskós leves. Egyszerűen elkészíthetőek, de mégis ízletesek. Volt olyan évünk, amikor rengeteg vargányát szedtünk, és elhatároztuk, hogy készítünk belőle krémet tökmaggal.

Ezt kivittük a piacra, majd arra lettünk figyelmesek, hogy a bevételünk jelentősen nőtt. Ennek az oka az, hogyha olyan terméket kínálunk, ami teljesen készen van, az emberek szívesebben vásárolják meg.

Ezután nekiláttunk különböző gombakencéket készíteni. Vannak töményebb ízű és paradicsomos, illetve zöldfűszeres változatok is. Mostanra már kimchit is gyártunk. Ez egy ázsiai eredetű savanyúság, melynek alapja a káposzta. Ehhez kerül gyömbér, fokhagyma, répa, újhagyma és chili, majd az egészet fermentáljuk. Anyukámmal részt vettünk egy workshopon, ahol megtanultuk az elkészítését.

Először otthon, saját felhasználásra, később nagyobb adagot készítettek, aztán kivitték a piacra is. Új terméküket nagy érdeklődéssel fogadták a vásárlók, később kifejezetten keresték. Ez megerősítette őket abban, hogy érdemes új ízekkel és termékekkel kísérletezni. Nemrég új gombás savanyúságba vágtak bele, ami szintén hatalmas sikert aratott. Most pedig épp shimeji gombából próbálnak egy kimchi szerű különlegességet készíteni.

A Myconestben csak saját alapanyagokkal, a saját kertjükből származó fűszernövényekkel dolgoznak. A termékek egy feldolgozó helyiségben készülnek, amely mellett raktár található. Minden folyamatot ketten végeznek: ők készítik, csomagolják és címkézik a termékeket, így teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják a minőséget. A tulajdonosok számára a gombázás idényjellege sem jelent kihívást, jól ismerik az évszakok ritmusát és ennek megfelelően terveznek.

Nyáron a káptalantóti piacon, az őszi-téli szezonban pedig a Pest környéki piacokon árusítanak, például a Pancs-Gasztroplaccon, az érdi Parkvárosi Termelői Piacon, valamint a Zuglói Kenyérközösség piacon.

– Eleinte nehéz volt az értékesítés, mert sosem szerettem szerepelni, de mostanra nagyon megkedveltem a vásárlókkal való találkozást. Gyakran adok jó tanácsokat nekik: el szoktam mondani, hogy a szárított gombát nemcsak főzéshez, hanem ételízesítőként is lehet használni. Csak beleszór az ember egy marékkal, és máris teljesen más lesz az ízvilág. Levesbe, káposztába, de akár vajas pirítósra is rá lehet szórni, és különleges ízt ad az ételnek. Szeretem, mikor valaki kipróbálja, és örömmel tapasztalja, hogy mennyire egyszerűen lehet vele feldobni a mindennapi ételeket. Az emberek egyre nyitottabbak a házilag készült termékek iránt.

Wirth Kristóf azt is megosztotta, hogy Pomáz és Balaton környékén, illetve Somogy vármegyében is vannak bejáratott gombahelyeik. Ezek megjelenése lassú folyamat volt, de egy idő után az ember szeme rááll a gombászatra.

Amikor autóval utaznak, és az útról egy erdőre ránéznek, Kristóf nagy valószínűséggel meg tudja mondani, lesz-e ott gomba vagy sem. Ez függ a fafajoktól, az aljnövényzettől, a terület tájolásától és egyéb apró jelektől, amiket az évek során megtanult felismerni.

A tulajdonosok elkötelezettek a folyamatos fejlődés iránt. Ehhez kapcsolódva meséltek terveikről.

– A legközelebbi célunk egy webshop létrehozása, ahol szeretnénk blogot is indítani. Itt recepteket osztanánk meg vásárlóinkkal, tippeket adnánk a gombák felhasználásához és bemutatnánk, hogyan lehet termékeinket egyszerűen és ízletesen elkészíteni. A webshoppal szeretnénk megkönnyíteni törzsvásárlóink számára a beszerzést, emellett pedig lehetőséget adni arra, hogy termékeink még szélesebb körhöz eljussanak. Folyamatosan dolgozunk új termékek és ízek bevezetésén is, ilyen például a gomba jerky. Ez a különlegesség úgy készül, hogy a friss gombát először felszeleteljük, majd egy napig fűszeres lében pácoljuk, hogy teljesen átvegye az ízeket, végül pedig aszaljuk. A recept saját fejlesztésünk, és többféle ízben készül: csípős, currys, gyömbéres és paradicsomos változatban. Reméljük, hogy ezt az újdonságot is ugyanolyan lelkesedéssel fogadják majd vásárlóink, mint eddigi termékeinket, hiszen ezért érdemes csinálni.

Forrás: Rostási Nikolett, Magyar Mezőgazdaság