Nyitott Porta Napok 2025

Kóstolj bele tájról-tájra!

Országszerte közel 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg a kapuit 2025. augusztus 23. – október 4. között, és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába. A programsorozat Nyitott Porta Napok néven 2025-ben debütál pilot projektként.

Helyi termék kóstolók, porta túrák, kézművesfoglalkozások és még ezernyi élmény vezeti végig a vendégeket az agroturizmus változatos kínálatán! Tájról tájra garantált, ingyenes programok és limitált workshopok közül válogathatnak a vendégek.

A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:

  • augusztus 23. – Minden, ami Szatmár-Bereg
  • szeptember 27-28. – Vasfüggöny
  • szeptember 27. – Kisalföld Kincsei
  • október 4-5. – Dunántúl szíve – Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig

Részletes programokért látogasson el a Nyitott Porta Napok Facebook oldalára!

A rendezvénysorozat kezdeményezője és szervezője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége, szakmai együttműködő partnerei:

A Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat célja az agroturizmus ismertségének növelése, valamint, hogy elősegítse az agroturisztikai szolgáltatók láthatóságát, az élményprogramok elérhetőségét, támogassa a hálózatosodást és erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot. Az első év egy közös tanulási folyamat – a becsatlakozott termelőkkel és térségi szervezőkkel együtt –, amelynek tapasztalataiból teljes országos rendezvénysorozat nőheti ki magát.

Az elmúlt években több kistérségben voltak sikeres kezdeményezések a helyi termelők bemutatására, ezt emeli most országos szintre a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Nem véletlen a szlogen választás: Kóstolj bele tájtól tájra! Ahány tájegység, annyi féle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.

Mi az a nyitott porta?

A definíciónak többféle értelmezése is használatban van, a programsorozat szempontjából azokat a helyi termékeket (alapanyag és feldolgozott) előállító, jellemzően családi gazdaságokat, valamint a helyi alapanyagokkal vagy fenntartható alapanyagbeszerzéssel működő manufaktúrákat, kézműveseket hívjuk Nyitott Portáknak, amelyek alkalmanként megnyitják kapuikat a vendégek előtt, bemutatják a termelés és feldolgozás folyamatát, illetve a hagyományos vidéki élet örökségét.

A látogatók megnézhetik, sőt meg is tapasztalhatják a folyamatokat. Például megetethetik, megsimogathatják az állatokat. Megpróbálhatják megfejni a kecskét. Felülhetnek a kistraktorra, lóra. Magukra ölthetnek méhész védőfelszerelést a méhesben. A borospincében közvetlenül a hordóból is kaphatnak a poharukba egy kóstolót, esetleg ők maguk próbálhatják megszívni a hébért.

A sokszínű programok során felejthetetlen emlékeket gyűjthetnek a vendégek, miközben a gazdák megmutatják, elmagyarázzák, hogy hogyan készülnek a hagyományos kézműves termékek és élelmiszerek, és ezek miben mások, mint a konvencionális áruk.

Mindez a porták túlnyomó többségénél nem azt jelenti, hogy az év bármely napján betoppanhatnak a vendégek a gazdaságba, hiszen a gazdák legtöbbször a termeléssel, a termékelőállítással vannak elfoglalva. Ezért is fontos, hogy az évnek egy hétvégéjén bepillantást nyújtsunk a térségek termelőinek titkos életébe.

Kiegészítő helyszínek

A portákon kívül minden térségben kiegészítő helyszínek támogatják a Nyitott Porta Napok 2025 programot. A kiegészítő helyszínek olyan attrakciók vagy szolgáltatók (pl. táj- és bemutatóházak, piacok, éttermek stb.), amelyek helyet biztosítanak helyi termelőknek és kézműveseknek, továbbá bemutatják a táji gasztronómiai és kézműves hagyományokat, ezzel hozzájárulnak a rendezvénysorozat sikerességéhez. A kiegészítő helyszínek tájékoztatást nyújtanak a porták programjairól és hozzájárulnak a rendezvénysorozat népszerűsítéséhez.

Mi várható a portákon? Csak néhány példát kiragadva a rendezvénysorozatból:

  • szatmári szilvalekvár főzés rézüstben, aszalás
  • közös tökmagolaj pörkölés, préselés és kóstolás
  • illóolaj készítése friss gyógynövényekből
  • zöldségek fermentálása
  • kovászos kenyér készítése
  • bio malom élményprogram
  • mozarella-gyúrás saját kézzel
  • kerékpáros és gyalog túrák portáról portára
  • kézműves sörök és borok kóstolója

Letölthető és szabadon felhasználható anyagok:

Válogatott híreink