Berkenyés finomságok saját ültetvényből

Ápolónői hivatását hagyta ott Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébet, hogy saját családi gazdaságot alapítson és a fekete berkenyéből készült termékeiken keresztül még több embernek segíthessen. A győrsági FinomSág családi gazdaság a Nyitott Porták Napja keretében szervezett szeptember végi Kisalföld Kincsei Nyitott Porta Napokon várta a látogatókat.
A házigazdával beszélgettünk a hétvége és az elmúlt tizenkét év kistermelői tapasztalatairól.
A FinomSág Családi Gazdaságot 2013-ban alapította Erzsébet férjével és gyermekeivel közösen, azóta termesztenek különböző gyümölcsöket és gyógynövényeket, és prémium minőségű kézműves termékeket készítenek belőlük. Bár első generációs gazdálkodóknak számítanak, tudatosan készültek a termelői létre. Ausztriában szerzett termesztői és feldolgozói tapasztalataikat ötvözték termékeikben a nagyszülőktől tanult hagyományos receptúrákkal.
Sikertermékeik a szupergyümölcsnek titulált fekete berkenyéből készült gyógyhatású natúr levek, szörpök és lekvárok.
Az első száz tő fekete berkenyét 2013-ban ültették, amit a következő évben további kétszáz tő telepítése követett. A választás azért esett erre a gyümölcsre, mert igazoltan a legtöbb antioxidáns hatóanyagot tartalmazza, többet, mint a bodza és a vörös áfonya, melyek a berkenyét követik a bogyósok között a sorban. Rendszeres fogyasztása szív-, gyomor- és májvédő hatású, gyulladáscsökkentő, zsírégető. Klinikai vizsgálatok szerint csökkenti a zsírok felszívódását, a vérnyomást és a vér lipidszintjét. Pozitív tulajdonságairól és gyógyító hatásáról a családon belül is megbizonyosodtak, így Erzsébet hitelesen tudja kínálni a hozzá fordulóknak.
Az Észak-Amerika mocsaras területeiről származó fekete berkenye (Aronia melanocarpa) igényeit figyelembe véve, még a telepítés előtt kutat fúrtak és öntözési lehetőséggel látták el a területet. Szerencséseknek mondhatók a talajadottságok terén, hiszen a Pannonhalma melletti dombvonulatok enyhén savanyú vagy semleges barna erdőtalaja kimondottan kedvező a berkenye nevelésének. A fertőzésmentes szaporítóanyagot a fertődi gyümölcstermesztési kutatóintézetből szerezték be. Az ültetvény telepítésekor a termesztésre jobban alkalmas nagy bogyójú, bőtermő Nero és Viking fajtákat választották, annak is a konténeres változatait ültették.
Napfényigényes cserje lévén nem kerültek túl közel egymáshoz a tövek, betartva az 1,2-1,8 méteres ajánlott telepítési távolságot. Fekete színű bogyós termése már az első években reményt keltően megmutatta magát.
Az ültetvény mai méretét 2017-ben érte el, mikor további ezeregyszáz tő berkenyével gazdagodott az állomány. Az ültetvényeket, amik több kis házikerti mozaikból állnak össze, hagyományos kézi technológiával művelik, a sorközöket fűnyírással tartják rendben. Tápanyag-utánpótlásként műtrágyát nem, csak a gazdaságban keletkező komposztot terítik szét a tövek körül évről évre. A fekete berkenye különösebb gondozást nem igényel, az első években metszéssel sem kell bajlódni. Ha eléri az állomány a hat-nyolcéves kort, akkor ajánlott a fiatalító metszés, amit el is végeztek néhány évvel ezelőtt.
A csúcstermést 2023-2024-ben érte el a gyümölcsös, akkor 6 kilogrammot nevelt tövenként. A száraz, aszályos időjárás negatív következményei náluk is megmutatkoztak, hiába az öntözhetőség, az elmaradó téli csapadék miatt az idén már kevesebbet tudtak szüretelni, mint a megelőző időszakban.
Az ültetvény további bővítését egyelőre nem tervezik, viszont a jelenlegi – a házuk pincéjében kialakított – feldolgozóhelyiséget szeretnék egy nagyobb, 200 négyzetméteres modern üzemmé fejleszteni, ennek lehetőségeit most keresik.
A gazdálkodás megkezdésekor célul tűzték a saját termesztésű gyümölcsökből, gyógynövényekből és gondosan megválogatott alapanyagokból készített egészséges és természetes termékek előállítását. A gyümölcsök feldolgozásához nem használnak gépeket, ez alól csak a natúr berkenyelé képez kivételt, illetve a levendulaolaj és levendulavíz, melyek ökológiai minősítéssel rendelkező gyógynövénylepárló üzemben készülnek.
Kezdetben a hagyományos technológiával készített szörpválasztékot bővítették, olyan különlegességek kóstolhatók náluk, mint a rozmaringos barack, kakukkfüves szilva vagy mentás alma, de ugyancsak népszerűek a klasszikus akác-, levendula-, citromfű-, bodza- és rózsaszörpjeik is.
Kézműves termékeik tartósítószer- és adalékanyag-mentesek, az egyedi feldolgozási technikának köszönhetően lekvárjaik kevesebb hozzáadott cukrot és több vitamint tartalmaznak. Hosszú távú céljuk, hogy a meglévő törzsvevők kiszolgálása mellett a termékválaszték folyamatos bővítésével és a prémium minőség megtartásával kielégítsék az újabb igényeket.
Termékeik elérhetők a környékbeli éttermekben, péküzemben, mint limonádé- és szörp-alapanyagok. A helyi értékesítésen túl piacokon és vásárokon is találkozhatunk termékeikkel, illetve nyolc éve Győr környékén heti egy alkalommal házhoz is szállítják a megrendeléseket. Vevőik az autópályáról kitérőt téve rendszeresen visszajárnak hozzájuk. A Nyitott Porták Napja programsorozat nem újdonság számukra, hiszen a Győr-Pannonhalma közti kiváltságos útvonalon elhelyezkedő gazdaságuk már a kezdetek óta látogatható. Kedvelt programajánlatuk a berkenyetúra, aminek keretében az ültetvényeket és a környék nevezetességeit egyaránt bemutatják. Nyár elején, a levendulavirágzással egy időben kóstolással és kézműveskedéssel egybekötött levendulanapot, szedd magad lehetőséget ajánlanak.
A Sukorói-dombságra és Győrre néző kóstolóteraszukon lelassul az idő, a látogatók könnyedén beszélgetésbe elegyednek egymással és egyszerűen jól érzik magukat, ami a Nyitott Porta Napok lényege – meséli a házigazda.
A Pannónia Kincse Leader Egyesület a helyi termelők összefogásával hívta életre ezt a hálózatot, hogy közösen népszerűsítsék a térség kézműves termékeit, szolgáltatásait és hagyományait, erősítsék a helyi közösségeket, ennek lelkes tagja Erzsébet is.
A Kisalföld Kincsei Nyitott Porta Napok keretében, szeptember végén 18 helyszín és mintegy 30 termelő egyik állomásaként berkenyetúrával és berkenyelekvár- készítéssel várták az odalátogatókat. A nem túl kegyes időjárás ellenére nemcsak autóval érkeztek a vendégek, pannonhalmi indulással huszonöt kiránduló elektromos kerékpárral is megfordult egyebek között a gyümölcsösben.
Nem vagyok büszke ember, inkább hálás – mondja Erzsébet, de ha arra gondol, amit sikerült létrehozniuk, mégiscsak büszkeség tölti el. Nem véletlen, hogy beválogatták 2024-ben a Magyar Konyha top 150 hazai kistermelője közé.
Forrás: Pálok-Ney Katalin, Kertészet és Szőlészet