Berkenyés finomságok saját ültetvényből

2025. október 11.
Termelők és Kézművesek
kézműves termék
Pannónia Kincse LEADER Egyesület
Nyitott Porták

Ápolónői hivatását hagyta ott Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébet, hogy saját családi gazdaságot alapítson és a fekete berkenyéből készült termékeiken keresztül még több embernek segíthessen. A győrsági FinomSág családi gazdaság a Nyitott Porták Napja keretében szervezett szeptember végi Kisalföld Kincsei Nyitott Porta Napokon várta a látogatókat. 

A házigazdával beszélgettünk a hétvége és az elmúlt tizenkét év kistermelői tapasztalatairól.

A FinomSág Családi Gazdaságot 2013-ban alapította Erzsébet fér­jével és gyermekeivel közösen, azóta termesztenek különböző gyümölcsöket és gyógynövényeket, és prémium minőségű kézműves termékeket készítenek belőlük. Bár első generációs gazdálkodóknak számítanak, tudatosan készültek a termelői létre. Ausztriában szerzett termesztői és feldolgozói tapasztalataikat ötvözték termékeikben a nagyszülőktől tanult hagyományos receptúrákkal.

Sikertermékeik a szupergyümölcsnek titulált fekete berkenyéből készült gyógyhatású natúr levek, szörpök és lekvárok.

Az első száz tő fekete berkenyét 2013-ban ültették, amit a következő évben további kétszáz tő telepítése követett. A választás azért esett erre a gyümölcsre, mert igazoltan a legtöbb antioxidáns hatóanyagot tartalmazza, többet, mint a bodza és a vörös áfonya, melyek a berkenyét követik a bogyósok között a sorban. Rendszeres fogyasztása szív-, gyo­mor- és májvédő hatású, gyulladáscsökkentő, zsírégető. Klinikai vizsgálatok szerint csökkenti a zsírok felszívódását, a vérnyomást és a vér lipidszintjét. Pozitív tulajdonságairól és gyógyító hatásáról a családon belül is megbizonyosodtak, így Erzsébet hitelesen tudja kínálni a hozzá fordulóknak.

Az Észak-Amerika mocsaras területeiről származó fekete berkenye (Aronia melanocarpa) igényeit figyelembe véve, még a telepítés előtt kutat fúrtak és öntözési lehetőséggel látták el a területet. Szerencséseknek mondhatók a talajadottságok terén, hiszen a Pannonhalma melletti dombvonulatok enyhén savanyú vagy semleges barna erdőtalaja kimondottan kedvező a berkenye nevelésének. A fertőzésmentes szaporítóanyagot a fertődi gyümölcstermesztési kutatóintézetből szerezték be. Az ültetvény telepítésekor a termesztésre jobban alkalmas nagy bogyójú, bőtermő Nero és Viking fajtákat választották, annak is a konténeres változatait ültették.

Napfényigényes cserje lévén nem kerültek túl közel egymáshoz a tövek, betartva az 1,2-1,8 méteres ajánlott telepítési távolságot. Fekete színű bogyós termése már az első években reményt keltően megmutatta magát.

Az ültetvény mai méretét 2017-ben érte el, mikor további ezeregyszáz tő berkenyével gazdagodott az állomány. Az ültetvényeket, amik több kis házikerti mozaikból állnak össze, hagyományos kézi technológiával művelik, a sorközöket fűnyírással tartják rendben. Tápanyag-utánpótlásként műtrágyát nem, csak a gazdaságban keletkező komposztot terítik szét a tövek körül évről évre. A fekete berkenye különösebb gondozást nem igényel, az első években metszéssel sem kell bajlódni. Ha eléri az állomány a hat-nyolcéves kort, akkor ajánlott a fiatalító metszés, amit el is végeztek néhány évvel ezelőtt.

A csúcstermést 2023-2024-ben érte el a gyümölcsös, akkor 6 kilogrammot nevelt tövenként. A száraz, aszályos időjárás negatív következményei náluk is megmutatkoztak, hiába az öntözhetőség, az elmaradó téli csapadék miatt az idén már kevesebbet tudtak szüretelni, mint a megelőző időszakban. 

Az ültetvény további bővítését egyelőre nem tervezik, viszont a jelenlegi – a házuk pincéjében kialakított – feldolgozóhelyiséget szeretnék egy nagyobb, 200 négyzetméteres modern üzemmé fejleszteni, ennek lehetőségeit most keresik.

A gazdálkodás megkezdésekor célul tűzték a saját termesztésű gyümölcsökből, gyógynövényekből és gondosan megválogatott alapanyagokból készített egészséges és természetes termékek előállítását. A gyümölcsök feldolgozásához nem használnak gépeket, ez alól csak a natúr berkenyelé képez kivételt, illetve a levendulaolaj és levendulavíz, melyek ökológiai minősítéssel rendelkező gyógynövénylepárló üzemben készülnek.

Kezdetben a hagyományos technológiával készített szörpválasztékot bővítették, olyan különlegességek kóstolhatók náluk, mint a rozmaringos barack, kakukkfüves szilva vagy mentás alma, de ugyancsak népszerűek a klasszikus akác-, levendula-, citromfű-, bodza- és rózsaszörpjeik is.

Kézműves termékeik tartósítószer- és adalékanyag-mentesek, az egyedi feldolgozási technikának köszönhetően lekvárjaik kevesebb hozzáadott cukrot és több vitamint tartalmaznak. Hosszú távú céljuk, hogy a meglévő törzsvevők kiszolgálása mellett a termékválaszték folyamatos bővítésével és a prémium minőség megtartásával kielégítsék az újabb igényeket.

Termékeik elérhetők a környékbeli éttermekben, péküzemben, mint limonádé- és szörp-alapanyagok. A helyi értékesítésen túl piacokon és vásárokon is találkozhatunk termékeikkel, illetve nyolc éve Győr környékén heti egy alkalommal házhoz is szállítják a megrendeléseket. Vevőik az autópályáról kitérőt téve rendszeresen visszajárnak hozzájuk. A Nyitott Porták Napja programsorozat nem újdonság számukra, hiszen a Győr-Pannonhalma közti kiváltságos útvonalon elhelyezkedő gazdaságuk már a kezdetek óta látogatható. Kedvelt programajánlatuk a berkenyetúra, aminek keretében az ültetvényeket és a környék nevezetességeit egyaránt bemutatják. Nyár elején, a levendulavirágzással egy időben kóstolással és kézműveskedéssel egybekötött levendulanapot, szedd magad lehetőséget ajánlanak.

A Sukorói-dombságra és Győrre néző kóstolóteraszukon lelassul az idő, a látogatók könnyedén beszélgetésbe elegyednek egymással és egyszerűen jól érzik magukat, ami a Nyitott Porta Napok lényege – meséli a házigazda.

A Pannónia Kincse Leader Egyesület a helyi termelők összefogásával hívta életre ezt a hálózatot, hogy közösen népszerűsítsék a térség kézműves termékeit, szolgáltatásait és hagyományait, erősítsék a helyi közösségeket, ennek lelkes tagja Erzsébet is.

A Kisalföld Kincsei Nyitott Porta Napok keretében, szeptember végén 18 helyszín és mintegy 30 termelő egyik állomásaként berkenyetúrával és berkenyelekvár- készítéssel várták az odalátogatókat. A nem túl kegyes időjárás ellenére nemcsak autóval érkeztek a vendégek, pannonhalmi indulással huszonöt kiránduló elektromos kerékpárral is megfordult egyebek között a gyümölcsösben.

Nem vagyok büszke ember, inkább hálás – mondja Erzsébet, de ha arra gondol, amit sikerült létrehozniuk, mégiscsak büszkeség tölti el. Nem véletlen, hogy beválogatták 2024-ben a Magyar Konyha top 150 hazai kistermelője közé.

Forrás: Pálok-Ney Katalin, Kertészet és Szőlészet