Mézes innovációk a Csékei méhészetből

2025. október 18.
Termelők és Kézművesek
kézműves termék
Méhészet

A Veszprém vármegyei Nyárád településen működő Csékei családi méhészet története 2009-ben indult. Zsolt és felesége, Tünde egy ismerősük méhészetének látogatása után döntöttek úgy, hogy belevágnak a méhészetbe. 

Zsolt saját bevallása szerint az első alkalommal „gyomorideggel” húzta fel a védőruházatot, mégis már aznap világossá vált számára, hogy hogy ez lesz az ő hivatása. Egy évnyi tanulás és tapasztalatszerzés után elindították saját gazdaságukat, amely ma már közel kétszáz méhcsaláddal működik. 

A család gyermekeik közreműködésével működteti a gazdaságot: a 26 éves lányuk fő állása mellett a marketing és értékesítés területén segíti a munkát, míg a 19 éves középiskolában tanuló fiuk a termelés mindennapi feladataiban vesz részt. Vándorméhészként a család mindig az aktuálisan virágzó területekre viszi a méheket, így lehetőség nyílik különböző fajtamézek előállítására.

Mézes különlegességek 

A családi gazdaság hamar felismerte, hogy a klasszikus termelői méz önmagában nem elegendő a vásárlói igények kielégítésére. A piacon a fajtamézek mellett egyre nagyobb igény lett a különleges méhészeti termékekre.  A vásárlók visszajelzései inspirálták a családot az innovációra: a termelői mézek mellett új termékek, különlegességek és desszertek születtek egyedi elképzeléseik alapján.

„Első különleges termékeink között a legnagyobb sikert a citromfüves méz hozta” – mondja Zsolt. Azóta, pedig a kínálat folyamatosan bővül: alma-fahéj, bodzás, mézes-puncs, levendulás, rózsaszirmos, mentás, fenyőrügyes és bazsalikomos mézek mellett a homoktövises, feketeberkenyés, tökmagos-mákos, banános-csokis, menta-csokis és diós mézdesszertek is megtalálhatók.

A feldolgozott méz új dimenziókat nyit: a gazdaságban készült mézborok és mézpárlatok, eddig még nem ismert ízvilágot tárnak a fogyasztók elé.

Értékesítés és kihívások

A Csékei Méz-Borászat egy kis termelői boltot működtet otthonuknál, de a termékeket rendezvényeken és online is értékesítik. Bár az exportpiac még a jövő céljai között szerepel, minden adottságuk megvan ahhoz, hogy nemzetközi szinten is megjelenjenek. Fontos számukra, hogy a termékeiket ne a mennyiség, hanem a minőség mentén értékesítsék. 

Csékei Élmény Méhészet – Agroturisztikai szolgáltatás

A család létrehozta a Csékei Élmény Méhészetet, hogy az iskolások és a látogatók testközelből tapasztalhassák meg a méhek világát. A program során megtekinthetők a kaptársorok, bepillantást nyerhetnek a méhek mindennapi munkájába, bejárhatják a konténereket és ismerkedhetnek egy méhész feladataival. Az interaktív bemutatók, élményalapú méhészetek és mézkóstolók mellett mézbor- és mézpárlatkóstolók is színesítik az igénybe vett agroturisztikai szolgáltatást, felejthetetlen élményt nyújtva a látogatók számára. 

Fenntartható jövő

A Csékei gazdaság kiemelten kezeli a társadalmi felelősségvállalást. Bár az ágazat komoly kihívásokkal küzd – a méhpusztulás, az olcsó importméz és a szakmai utánpótlás hiánya –, a jövő nem csupán ezek kezeléséről szól.

A család célja, hogy a méhészet köré egy más szemlélet épüljön. Egy olyan modern, fenntartható és innovatív gazdaság, amelynek része a gasztronómia, az italkultúra és agroturizmus. Ezzel nemcsak új irányt mutatva a hazai méhészet jövőjének, de meg is változtatni az emberek mézfogyasztási szokásait és az ágazatról alkotott képét.

Forrás: Mravik Henriett, Magyar Mezőgazdaság