Zöldséges dobozok a biokertből

2025. október 29.
Termelők és Kézművesek
kézműves termék
dobozközösség

A Pallagvölgyi Biokert négy fiatal pályakezdő agrárszakember közös álmaként született meg, egy olyan gyakorlati projektként, amely mögött szakmai tudás és mély elköteleződés áll a fenntartható növénytermesztés iránt. Mára sikeresen működő „dobozközösséggé” váltak, zöldségeiket hétről hétre eljuttatják vásárlóiknak.

Dr. Szilágyi Alfréd ökológiai gazdálkodási mérnök, a Pallagvölgyi Biokert egyik alapító tagja elmondta, vállalkozásuk ereje a felelősségvállalásban és a kitartó munkában rejlik. Mottójuk is ezt tükrözi: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”.

– A biokert története 2020-ban kezdődött, ekkor döntöttünk a kert létrehozása mellett. Erre legalkalmasabbnak Kóspallagot találtuk, ahol felnőttem. Az 5500 négyzetméteres területen olyan adottságokra leltünk, amelyek ideálissá tették a helyet a természetközeli biokert megvalósításához. Még abban az évben megterveztük a működésünket, ősszel pedig már elkezdtük az első előkészítő talajmunkákat. A Bio­kert 2021 óta működik szövetkezeti elvek mentén – idézte fel a kezdeteket Szilágyi Alfréd.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze az ilyen modellben működő gazdaságokat (KÖKISZ – Közösségi Kisgazdaságok Szövetsége) – ezzel a kezdeményezéssel még az egyetem alatt találkoztak, és már akkor ábrándoztak arról, hogy egyszer gazdálkodókként csatlakoznak a szövetséghez.

– Tisztában voltunk azzal, hogy ekkora területtel és ilyen léptékben, ebben a modellben érdemes gondolkodnunk, csak így lehet gazdaságilag is életképes a vállalkozásunk. Elmondhatjuk, hogy a Magyar­országon megtermelhető zöldségfélék 90 százaléka megtalálható nálunk. Mi sokféle zöldséget kicsiben termesztünk, így tudjuk kiszolgálni a dobozközösséget. Van egy-két növény, amit nem termelünk, mert azokhoz nagyon kedvezőtlenek lennének a környezeti adottságok. Ilyen például az édesburgonya. Csak újburgonyát termelünk, mert a betárolható, hosszú tenyész­idejű fajták nekünk nem gazdaságosak ebben a rendszerben. Viszont megtalálhatóak nálunk különlegességek, kevésbé ismert egészséges zöldségek, mint például a pak choi, tatsoi, leveleskel, vagy épp a mángold. Ezek a zöldségek egyre népszerűbbek, és közös bennük, hogy számos mikroelemet nagy mennyiségben tartalmaznak – sorolta Szilágyi Alfréd.

Tudatos vásárlói magatartás

A Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság iránt egyre nő az érdeklődés, hiszen a kötöttségek ellenére nagyon sok előnye van a vásárlók, résztvevő tagok számára: mindig friss, változatos, szezonális zöldségekhez juthatnak, amelyekről tudják, honnan származnak. Az ilyen dobozrendszerekben nagyon jó, hogy sokféle zöldség található benne, és egy-egy zöldségen belül is nagy a fajtaváltozatosság – ilyen például a paprika vagy a padlizsán. A gazdálkodó azt is elárulta, hogy vásárlóik legkedveltebb zöldsége a paradicsom.

– Nálunk is van olyan típusú hibrid paradicsom, ami hasonlít a boltira, viszont akad még mellette tizenöt-húsz más fajta is. Például sárga, lila, barna, zöld vagy zebracsíkos. Mindegyiknek más az íze és a mérete is. Van, amelyik akkora, mint a befőznivaló paradicsom, de számos koktélfajtát is termesztünk. Ez a nagy fajtaszortiment az, amit igazán szeretnek a vásárlóink.

A Pallagvölgyi Biokertben termesztett zöldségek iránt egyre nagyobb a kereslet, köszönhetően a négy termelő tudatos munkájának.

Az eredeti tervük az volt, hogy csak a Dunakanyar térségben értékesítenek, viszont tavaly ezt át kellett gondolniuk: elkezdtek Óbudára is szállítani. Mostanra már elmondhatják, hogy Nagymarostól Budapestig minden településen van átadópontjuk.

Az idő előrehaladtával a vásárlói szokások jelentős átalakuláson mentek keresztül. Egyre tudatosabbá vállnak, döntéseikben jelentősebb szerepet játszik a minőség, a megbízhatóság, valamint az egészségtudatos életmód iránti elkötelezettség. Ennek eredményeként folyamatosan növekszik az igény a zöldségeikre, különösen annál a vásárlói rétegnél, mely hosszú távon is tudatos változásokat szeretne hozni saját maguk és a környezetük érdekében.

Következő lépés az öntözésfejlesztés

Kertjük a zöldségtermesztés mellett a Madárbarát Gazdaságprogramban is részt vett. Bemutatták, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a madarak is jól érezzék magukat egy gazdaságban. Az alapítók sokszínűségét és nyitottságát mutatja az is, hogy a Pallagvölgyi Biokert a Magyar Permakultúra Egyesület egyik telephelyeként és a liget kategória egyik bemutatóhelyként is szolgál. (Dr. Szilágyi Alfréd alapító tagja a Magyar Permakultúra Egyesületnek.)

– A hivatalosan 2016-ban alakult szervezet a hazai permakultúra mozgalom ernyőszervezete. Ez egy szakmai, baráti társaság, amely országos lefedettségű, és alapvetően azzal foglalkozik, hogy a permakultúrát népszerűsítse és bemutassa Magyarországon. Ehhez kapcsolódóan képzéseket is tartunk. Az egyik ilyen hétvégi egyesületi permakultúra képzésnek a biokert ad otthont, immár három éve – fűzte hozzá a gazdálkodó.

A Pallagvölgyi Biokerttel való jövőbeni terveiket is megosztotta Szilágyi Alfréd. – Azt szoktam mondani, hogy az egyetlen biztos pont a változás. A szezon végén visszajelzéseket kapunk a vásárlóktól, azok alapján próbáljuk továbbalakítani a közösséget. Most is sok mindenben változtattunk a korábbiakhoz képest, például a tagsági formát, a zöldségválasztékot és a mennyiséget illetően. Ezek mellett természetesen ott van maga a kert és az agronómiai fejlesztések. A következő nagy tervünk a vízrendszer fejlesztése lesz. Jelenleg fúrt kútból öntözünk, de nagyon fontos lenne egy átgondoltabb, komplexebb rendszer, amibe gyűjtött esővizet és más alternatív vízforrásokat (pl. szürkevíz) is fel tudunk használni.

Forrás: Bella Huba, Magyar Mezőgazdaság