Balatoni termékek helyben és a fővárosban

2025. október 26.
Termelők és Kézművesek
kézműves termék
Termelői Piac

A Kincses Somogy Termelői Piac Balatonmáriafürdő egyik igazi értéke: nemcsak a helyi termelőknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, hanem segíti termékeik értékesítését távolabbi városokban, például Budapesten is. Kapitány Balázs, a piacot működtető nonprofit társaság ügyvezetője kiemelte, hogy kezdeményezésük eltér a hagyományos termelői piacoktól.

„Eltér a szokásostól, és nemcsak azért, mert nem önkormányzati, hanem magánpiacról van szó, hanem azért is, mert két lábon áll” fogalmazott, hozzátéve: Balatonmáriafürdőn már az 1930-as években is működött piac, s azt kedvelték a vásárlók. A helyzet az 1990-es években változott meg, amikor a piac telke magánkézbe került, és strandcikkeket árusító üzletház épült rajta. Az addigi piacozóknak – főleg idős néniknek – a strandparkolóban adtak helyet, de mindenki látta, hogy az a terület erre nem alkalmas.

„Láttuk, hogy a Balaton-parton a szezonban nagy igény van a zöldségekre, gyümölcsökre. Mindezt átgondolva, több mint tíz esztendeje jött a gondolat, hogy alakítsunk egy céget, s nyissunk helyi piacot. Mivel miénk volt a szomszédos telek, a Keszeg utca 4., ráadásul üresen állt, hely is volt.”

Szerencsére megjelent a rendelet, mely szabályozta az ilyen jellegű helyek működését, feltételrendszerét, így az adott keretek között biztonságosan meg tudták valósítani az elképzelésüket, idézte fel. Először rövid idejű, szezonális piacra gondoltak, tulajdonképpen így is indult az egész történet. Aztán továbbfejlesztették a kezdeti terveket. „Tapasztaltuk, hogy a Balatonnál mennyire rövid a szezon, június közepétől augusztus végéig kevés az idő. Ráadásul ősszel érnek a gyümölcsök, a tehenek ugyanúgy adják a tejet, készülnek a sajtok és egyéb termékek. Innen jött az újabb ötlet, az, hogy a szezonon kívül is kellene valamit kezdenünk a piaccal. Átgondolva a helyzetet, arra jutottunk, hogy a piac vevőinek jó része nem helyi, hanem budapesti, illetve pécsi, s nemcsak nyáron, hanem utána is lenne igény az itteni termékekre. Persze tisztában voltunk azzal is, hogy néhány darabért, pár kilo­grammért nem utaznak ennyit. A termelők pedig – akik egyébként a környék negyven kilométeres körzetéből érkeznek a Kincses Somogy Termelői Piacra – nem visznek árut nagy távolságokra, mert nem éri meg. Elhatároztuk, hogy ebben segítünk. Gyűjtőfuvarokat szerveztünk, s úgy vittük a kért árukat a fővárosba”, mesélte Kapitány Balázs.

Ez a rendszer már szervezetten működik, jelenleg két átvevőpontjuk van Budapesten, a 2. kerületben. A termelők, az árusok – természetesen saját maguk meghatározva az áraikat is – felteszik a termékeiket egy webshopba, az érdeklődők pedig rendelnek. A rendeléseket termelők összecsomagolják, és szombatonként kerülnek az átvevőpontokra, melyekhez 30-30 család tartozik.

A cég ezzel két lábon áll, hiszen amellett, hogy működteti a termelői piacot, az árusokat és a vevőket is segíti, s nemcsak a szezonban, hanem azon túl is.

A vásárlók kézbe kapják az árut, a termelők pedig a helyi árusítás mellett így pluszjövedelemre tehetnek szert, s a szezonon túl is értékesíteni tudják a termékeiket. Tulajdonképpen ez a két lábon állás biztosítja a folyamatosságot.

 „A minőségre kezdettől nagyon figyelünk. Nálunk mindenki igazi őstermelő, akik a legjobbat, legegészségesebbet állítják elő. Őket rendszeresen látogatjuk. Az érdeklődőkkel, vásárlókkal együtt megnézzük, hogy miként dolgoznak. Azt hiszem, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az árusok és a vásárlók között szoros, bizalmi kapcsolat alakuljon ki. Összesen tizennégy standunk van, s figyelünk arra, hogy ne legyen átfedés.

Egyébként nemcsak a vevők részéről nagy az érdeklődés a piac iránt, hanem az árusokéról is. Nyugodtan kijelenthetem, hogy sorban állás van. A létszámot azonban nem kívánjuk növelni.”

Mint mondja, még annak ellenére sem, hogy az ismert helyről származó, egészséges zöldségek, gyümölcsök, helyi termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az emberek körében. Egyebek között azért, mert ismerik az áru származási helyét, tudják, hogy az milyen körülmények között készült, s persze azt is, hogy nem tartalmaz káros anyagokat, vegyszereket.

Jelenleg két átvevőpontra szállítanak Budapest 2. kerületében

„Ahogy említettem, nyáron, a szezonban a vásárlóink többsége budapesti nyaralótulajdonos, így nem klasszikus piaci vásárlói körről van szó. Elsősorban olyan családok jönnek, akik jobb módúak, megengedhetik maguknak, hogy a tömegtermékekhez képest valamivel drágábban szerezzék be a szükséges élelmiszereket, alapanyagokat, kezdve a minőségi szalonnától a biomézen át a kézműves sajtokig. Míg a Balatontól távoli falvakban sokan megtermelik ezeket saját maguknak, addig a vízparti településekre beköltözők egyre nagyobb számban igénylik és vásárolják a háttértelepüléseken termelt, illetve előállított termékeket.”

Kapitány Balázs azt mondja, hogy a Kincses Somogy Termelői Piac tulajdonképpen a hobbijuk, azt nem kívánják nagyméretűre bővíteni.

„Hobbiprojektről van szó, olyan értelemben, hogy nem ebből élünk. Így is akad feladat, tennivaló az üzemeltetéssel, a fenntartással, a papírmunkával, a bejelentésekkel, a szállítással, az egyeztetésekkel, az ellenőrzésekkel, vagyis a teljes logisztikai körrel.

Elértük azt a méretet, amiben ez még így, mellékesként működtethető. Persze felmerül a kérdés, hogy lehetne-e ezt a modellt nagyobb léptékben, tisztán profitorientáltan üzemeltetni. „Valószínűleg igen, lehetne, elméletileg hálózatba szervezve, profi logisztikával sokszorozható lenne a forgalom, a szállítás mennyisége. De mi nonprofit céget működtetünk, és nem ez a célunk, sokkal inkább az, hogy a piac és a hozzá kötődő átvevőponti rendszer anyagilag önfenntartó legyen. Ez határozza meg a jövő feladatait” – zárta gondolatait.

Forrás: Bella Huba, Magyar Mezőgazdaság