A mézfogyasztás kultúráját szeretné másokkal megismertetni

2025. június 24.
Vidék kincsei
Termelők és Kézművesek
Méhészet

A méhészet szépsége abban rejlik, hogy közel hoz a természethez. Megfigyelhetjük a méhek rendkívül szervezett, lenyűgöző társadalmát, kézzelfogható, értékes termékeket ad, lelki nyugalmat nyújt és hozzájárul a környezet megóvásához – vallja Németh Norbert misefai méhész.

Harmincöt éves, elsőgenerációs méhész. Huszonöt évesen kezdett bele a méhészkedésbe, és azóta lépésről lépésre, kitartással és elhivatottsággal építette fel saját méhészetét. Először csak hobbiként, de mára a méhészet a hivatásává vált. Méhei egy gyönyörű vidéken, erdők ölelésében fekvő kis településen, Vöcköndön találhatók. Kezdésként öt méhcsaládot vásárolt, jelenleg több mint kétszáz családja van két saját telephelyén.

„Az elmúlt években számos kihívással és nehézséggel kellett szembenéznünk. A méhészkedés egy életen át tartó tanulási folyamat, a méhek minden szezonban újabb és újabb tanulságokkal szolgálnak. Kezdetben a megtermelt mézet felvásárlóknak adtam el, az így befolyt bevételt pedig teljes egészében a méhészet fejlesztésére fordítottam.

A célom mindig az állomány bővítése volt, ezért sokat dolgoztam, például a kaptárakat saját kézzel készítettem. Voltak, vannak egyéb nehézségek is. Az évek során emelkedtek az alapanyagárak, a fa, az üzemanyag, a cukor mind jelentős költségnövekedést jelentettek.

2020-ban lehetőségem nyílt pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására, sikerrel. Ennek köszönhetően végre nemcsak a bevételből tudtam fejleszteni: korszerűsítettem méhészeti eszközeimet, új kaptárakat vásároltam, és felépítettük saját pörgetőházunkat is. A legnehezebb időszak a világjárvány idején volt: a cukor ára megduplázódott, a méz felvásárlása szinte teljesen leállt.

Sok méhész kénytelen volt feladni, felszámolta állományát, mi azonban kitartottunk. Ekkor döntöttem úgy, hogy új irányt veszünk: elindítottuk a saját méhtermékeink kicsomagolását és közvetlen értékesítését.

Tavaly elkészült a webáruházunk, és aktívan jelen vagyunk a közösségi média felületein is „– mondta Németh Norbert, aki folyamatosan bővíti termékkínálatát, és igyekszik más-más különlegességgel felkelteni vásárlói érdeklődését.

Fő célja, hogy visszahozza az emberek mindennapjaiba a mézfogyasztás kultúráját.

A méhlegelőkön gyűjtött nektárból, a méhek szorgos munkájának köszönhetően fajtamézek születnek, amelyekből prémium mézkülönlegességeket és egyedi ajándékcsomagokat készít. Emellett a méhek által gyűjtött további értékes anyagokat is hasznosítja: propolisztinktúrát és természetes méhviaszgyertyákat készít.

„Mézkülönlegességeink egyedülálló jellemzője, hogy más méhészeti termékek jótékony hatásait is felhasználjuk, például virágporral és propolisszal gazdagítva őket, így még egészségesebbé téve azokat.

Emellett ínycsiklandó finomságokat is kínálunk, mint például csokis méz vagy akácmézben válogatott dióféléket. Mézeinket, termékeinket ma már több neves szálloda, étterem, cukrászda is használja, ez számomra egyszerre elismerés és motiváció a folyamatos fejlődéshez.

A méhészet, valamint a méz és mézkülönlegességek előállítása alapos odafigyelést és gondos munkát igényel” vallja az NN Méhészet alapító-tulajdonosa.

A méhekkel való munka nagy odafigyelést igényel. A szélsőséges időjárási jelenségek, mint a váratlan fagyok, hosszú esőzések vagy forró, száraz nyarak megzavarhatják a méhek gyűjtőmunkáját, amik jelentősen csökkenthetik a mézhozamot.

A legnagyobb kihívást a száraz, virágporban szegény és fehérjehiányos nyarak, a hosszan tartó őszi időszakok, valamint a téli fagyok elmaradása, továbbá a varroaatka atkairtó szerekkel szembeni növekvő ellenállósága jelenti. E problémák enyhítése érdekében fehérjés lepények alkalmazása és rendszeres atka-monitoring segíthet.

A mézek és egyéb termékek esetében minden egyes lépésnél fontos, hogy a minőségre és a természetes alapanyagok tisztaságára fókuszáljunk. A különlegességek, mint a csokis vagy diófélékkel ízesített méz, különleges összetevőket tartalmaznak.

Ezek nemcsak új ízvilágot, hanem extra egészségügyi előnyöket is adnak a mézhez. A propolisz és virágpor hozzáadásakor ügyelnünk kell arra, hogy a méz megőrizze természetes állagát és ízét

A különlegességek készítése precíz munkát kíván, a legfontosabb a természetes alapanyagok tisztasága, az arányok pontos betartása és az érzékszervi élmény biztosítása.

Ha kellő figyelmet fordítunk a részletekre és a minőségre, akkor a végeredmény egy igazán ínycsiklandó, egészséges és egyedi termék lesz.

S hogy miért érdemes mézet fogyasztani? Nos, a méz fogyasztása számos jótékony és gyógyító hatással bír.

Nemcsak finom, hanem természetes gyógymód is, amely hozzájárulhat a szervezet védekezőképességének erősítéséhez és a mindennapi egészség fenntartásához. Emellett egészséges alternatívát kínál a cukor helyett, különösen azok számára, akik szeretnék csökkenteni a finomított cukrok fogyasztását, miközben élvezhetik az édesség ízét és a méz jótékony hatásait.

A legkeresettebb termékek szezononként változnak.

Nyáron a folyékonyabb állagú mézek, mint az akác- és hársméz a legnépszerűbbek, mivel könnyen használhatóak és frissek.

A hideg idő beköszöntével, valamint a betegségek terjedésével sokan természetes antibiotikumként propoliszos és virágporos méztermékeket keresnek, mivel ezek erősítik az immunrendszert.

A repce- és vegyes virágmézeket elsősorban a rutinos fogyasztók preferálják. Ennek ellenére, ahogy a jó boroknak, úgy a jó mézeknek is kell a cégér.

„A mézekkel kapcsolatos marketingmunka manapság elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen elérjük a fogyasztókat. A folyamatos online jelenlét a közösségi oldalakon kulcsfontosságú, hiszen a vásárlók egyre inkább az interneten keresnek információt és vásárolnak.

A közösségi médiában való aktív részvétel segít fenntartani a márka ismertségét, és közvetlen kapcsolatot építhetünk a vásárlókkal, akik így könnyebben elérhetik a méhészeti termékeket.

Ugyanakkor a személyes kapcsolattartás is létfontosságú. Sok fogyasztó szívesebben vásárol közvetlenül a méhésztől, mert így biztos lehet abban, hogy friss és minőségi terméket kap, miközben támogatja a helyi gazdálkodókat

Ezért fontos, hogy a méhészek ne csak online, hanem személyesen is jelen legyenek, például kiállításokon vagy rendezvényeken, hogy még közelebb hozzák a fogyasztókat a termékeikhez és közvetlen élményt kínáljanak a vásárlóknak.

A jó méz az, ami a kaptárból származik, nem a laboratóriumból.

Természetes, adalékanyagoktól mentes, és megőrzi a fajtára jellemző ízét, illatát. Hogy biztosra menjünk, a legmegbízhatóbb forrás az, ha közvetlenül a termelőtől vásárlunk mézet.

Németh Norbert arra is felhívja a figyelmet, attól, hogy a méz kristályos, még semmi baja! Ez nem hiba, hanem a természetes méz egyik biztos jele.

A méhész azt is elárulta, hogy a tervei között fejlesztések is szerepelnek:

„Méhészeti célkitűzéseim között szerepel a méhcsaládok további bővítése, valamint a fajtamézek választékának folyamatos fejlesztése. Törekszem arra, hogy a termelés minden szakasza, a nektárgyűjtéstől a csomagolásig, egyre hatékonyabban működjön, miközben a minőségből semmit nem engedek.

További célom a piacbővítés: szeretném minél több fogyasztóhoz eljuttatni termékeimet, ezért új mézpiacok, értékesítési lehetőségek felkutatása is a terveim között szerepel.

Mindemellett arra törekszem, hogy minél kevesebb élőmunkával, de magas hatékonysággal állítsak elő kiváló minőségű, természetes mézet, amit gondosan kicsomagolva, prémiumminőségben juttatok el a fogyasztókhoz” zárta gondolatait Németh Norbert.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság