Sajtoznak szívvel-lélekkel

Szerző: nool.hu
2025. július 11.
Termelők és Kézművesek
élelmiszer
kézműves termék

A recept egyszerű, az eredmény tökéletes. Nem kell hozzá más, csak a Mátra lankáin legelésző tehenek teje, szakértelem, minőség iránti elköteleződés, alázat és kész is van a tökéletes sajt. Persze az elmélet egyszerű, de a Halda Sajt tulajdonosai az elmúlt tíz évben bebizonyították, hogy mindez a gyakorlatban sem lehetetlen. 

Munkájukat a közelmúltban Toyota Sakura díjjal ismerték el.

Minőség, folyamatos megújulás és a vásárlók iránti elköteleződés. Ezen alapelvek mentén épült fel az elmúlt tíz évben a Halda Sajt családi vállalkozás. A hobbiként induló tevékenység mára kinőtte magát, mi sem bizonyítja ezt jobban mint az a díj, amit a napokban vehetett át Katona Edit és Nagy Gergely tulajdonos. Az elismerés visszaigazolása annak a filozófiának, amelyet mindig is követtek: minőség iránti elköteleződés és innováció.

– Nagy megtiszteltetés számunkra ez az elismerés, amelyre két helyről is kaptunk jelölést. A Kislépték Egyesület részéről, illetve a Stílusos Vidéki Éttermiség részéről is – fogalmazott Nagy Gergely, a Halda Sajt megálmodója, sajtkészítő. – A díjat azok kaphatják meg, akik a minőség iránt elkötelezettek és innovatív tevékenységet végeznek. Ez a kitüntetés visszaigazolja azt a filozófiát, amelyet mindig is próbáltunk követni.

Hobbiból főállás

A kezdeteket felidézve Gergő elmesélte, hogy tíz évvel ezelőtt egy családi gazdaságból indult és nőtte ki magát a Halda Sajt. A sógora ugyanis őshonos állatokkal kezdett foglalkozni Mátranovákon. A kecskék, amelyek a területet „takarították” adtak pár liter tejet. Így hobbiként próbálta ki a sajtkészítést. Ekkor még a családtagok megbirkóztak a feladatokkal, majd amikor már voltak tehenek is, szélesebb termékkört kezdtek előállítani. 

Így megépült Nemtiben a sajtműhely, ahol az egyre nagyobb mennyiségű tejet fel lehetett dolgozni. Elérkezett az idő, amikor mindezt már nem tudta pusztán szabadidejében csinálni, így Gergő otthagyta a főállását, és a hobbiból megszületett a vállalkozás, ami ma már több embernek is munkát ad. 

– 2023 óta vagyunk rendszeresen jelen az ecseri Cserfakert kézműves piacon, emellett Nagykörűben, ahonnan származom is rendszeresen megtalálhatóak vagyunk. Elsősorban a közvetlen értékesítést preferáljuk, de több étteremnek is szállítunk és a viszonteladókkal is kapcsolatban vagyunk. Mindhárom esetben mások az elvárások, de igyekszünk minden esetben megfelelni azoknak és kielégíteni a felmerülő igényeket. Sosem mondtam nemet az új ötletekre, mindig nyitottan állunk a vásárlók kérései elé.

Jó lehetőségeket tartogat az elnyert díj

A termékpaletta ma már igencsak széles, mindenféle tejtermék megtalálható azon, a különféle sajtoktól a túrón, a tejfölön, vajon keresztül a joghurtokig. Mindig van hova fejlődni, újat tanulni és a sajtkészítő fantáziája sem ismer határt. 

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Gergő azt is elárulta, hogy kinőtték a kis műhelyt, így az üzemszerű bővítés a következő lépés. 

Van kereslet a termékekre, ők pedig igyekeznek minden vevői igényt kielégíteni. Amit a vásárlók kapnak az kitűnő alapanyagból, helyben, kézzel készül. Benne van a szívük és a lelkük is. Minden a minőségről, a vásárlók iránti elköteleződésről, az emberi léptékről szól. 

– A távolabbi terveink között szerepel egy úgynevezett harmadik lábat „növeszteni”, azaz a viszonteladói értékesítést, elsősorban a webshopot erősíteni, kiépíteni – fogalmaz Nagy Gergely. – A most elnyert díj jó lehetőség arra, hogy a HORECA szektorban, vagyis a szállodák, éttermek, kávézók tekintetében, új partneri kapcsolatokat építhessünk. Mindezeken túl természetesen továbbra igyekszünk a tudatos vásárlóknak megfelelni és kiváló minőségű, a szemnek is kívánatos termékeket előállítani. 

Forrás: Gulyás Edina, nool.hu