Hagyomány és minőség: a szári Méhes-Mézes sikertörténete
A Fejér vármegyei Száron működő Méhes-Mézes családi vállalkozás 2005 óta gyártja termékeit korszerű, uniós előírásoknak megfelelő élelmiszerüzemében. Céljuk a hagyományos, természetes alapanyagokból készült, minőségi magyar szörpök, lekvárok és fűszerkeverékek megőrzése. Szörpjeik a hungarikum kategóriában vármegyei értéket képviselnek.
A társasági formában működő családi vállalkozás egy zöldmezős beruházás keretében megépülő, uniós elvárásoknak is megfelelő korszerű élelmiszer üzemben 2005 óta gyártja termékeit a fejér-vármegyei Szár településen. Dolgozóik helyi, környékbeli lakosok. A termékcsaládjuk kialakításánál célul tűzték ki, hogy visszahozzák a gasztronómiába a ma már csak emlékeinkben élő hagyományőrző, minőségi, magyar, jóízű szörpöket, illatos fűszereket, ízletes lekvárokat.
Méhes-Mézes szörpjeik a hungarikum kategóriában vármegyei értéket képviselnek.
Termékeiknél elengedhetetlen számunkra a természetes összetevők, a minőségi alapanyagok, a hagyományőrzés, az egyedülálló választék. Az alap a nagyszülőktől örökölt recept kissé finomítva, gondolnak itt a kíméletes eljárásra. Szörpjeik egy része mézzel is ízesített, mert a gyermekkori mézes körte szörp finomságából és minőségéből nem akarnak engedni, ennek azonban a vásárlók is örülnek.
Választékuk páratlan és folyamatosan megújul, szörpjeiknél a kezdeti 6 íz napjainkra már sokszorosára bővült, kiegészítve gyümölcscukros választékkal.
Fűszerkeverékeik igazi különlegességek, szinte minden húsfajtához találhat natúr, mindenféle adalékanyagtól és sótól mentes fűszerkeveréket, kizárólag szárított zöldség- és fűszernövényekből.
A Csattos Szatmári szilvalekvárjuk az évszázados hagyományokra visszatekintő, cukor- és adalékanyag-mentes, különleges ízvilágú szilvalekvár, fogyasztását minden korosztálynak ajánlják. Lekvár választékuk időközben további 4 ízzel bővült, ezek a Mangó, Őszibarack, Sárgabarack, Almalekvár homoktövissel, 100% gyümölcstartalommal.
Üzemük vízellátását a 200 méter mélyen meghúzódó karsztvíz biztosítja, így a büszkeségük a „szári víz” is eljut a vásárlóikhoz.
Termékeik készítésével és fogyasztásával remélik a ma már csak emlékeinkben élő hagyományos, házias jóízű szörpfogyasztási kultúra éled újjá, ami egykoron - bár elfeledtük - a háziasszony büszkesége volt.
Forrás: Nagy Tamás, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

