Lendvajakabfa adott otthont a „Fókuszban a vidék” rendezvénynek
Hiába a légvonalban mért 475 km távolság, a „Fókuszban a vidék” rendezvénysorozat mégis összeköti a Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyei Géberjent a Zala vármegyei Lendvajakabfa településsel. A község Kultúrházának falai között rendezték meg a helyi termékekre és kistermelői élelmiszer-előállításra fókuszáló eseményt.
A Zöld Támogató Egységet működtető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Mezőgazdaságért felelős országos alelnöke Zászlós Tibor köszöntötte október 20-án az szakmai rendezvényen megjelent majd 50 érdeklődőt, hangsúlyozva a mezőgazdasági termelők által előállított helyitermékek fontos szerepét az élelmiszer önrendelkezésben.
Sabján Krisztián a NAK Zala vármegyei elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy egyre inkább megfigyelhető az a tendencia, hogy a gazdálkodó a magas hozzáadott értékkel rendelkező helyi termékeket elsődlegesen nem a térségben élők körében értékesíti, hanem jellemzően a falusi turizmus és természeti környezet iránt érdeklődő látogatók vásárolják meg, mintegy kiegészítő turisztikai szolgáltatásként.
Házigazdaként Liszjákné Babolcsai Erika, Lendvajakabfa község polgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit, büszkén kiemelve, hogy az ország egyik legkisebb településeként egyre több kulturális és szakmai eseménynek biztosítanak helyszínt.
Lantos Gergely a Vidék és Térségfejlesztő Támogató Egység nyugat-magyarországi LEADER szakértője bevezető szavaiban hangsúlyozta, hogy a termelők mobilitása és az digitális technológiákkal kapcsolatos nyitottsága nagyban befolyásolják a megtermelt termékek értékesítési csatornáit ezáltal az árusításból származó bevétel mértékét. A KAP Stratégiai Terv LEADER programja és az annak megvalósításában részt vevő Helyi Akciócsoportok szakmai és pénzügyi támogatásokkal segíthetik a kistermelők termékfejlesztését, eszközellátottságát, vidéki települések értékesítő helyeinek infrastruktúra fejlesztését, hiszen Zala megyében több mint 2 milliárd Ft fejlesztési forrás érhető el 18 tervezett LEADER felhíváson keresztül.
Szegedyné Dr. Fricz Ágnes, a Kislépték Egyesület szakértője a szakmai program nyitóelőadásában a helyben termelt élelmiszerek kötelező jelöléséről adott hasznos információkat tartalmazó tájékoztatást. Továbbá hangsúlyozta, hogy olyan információkkal és informatív jegyekkel is elláthatják a termékek csomagolását, ami segít abban, hogy a vevők „visszataláljanak” a termelőkhöz. Marketing és értékesítés kapcsán kiemelte, hogy a termék mellett az életérzést is el tudjuk adni, mely kapcsolódik az előállító személyéhez vagy az adott térséghez.
Dr. Kujáni Katalin a Kislépték Egyesület elnöke, hangsúlyozta a rövid ellátási láncban (REL) rejlő lehetőségeket, mely térségenként és termékenként igen különböző képet mutatnak, nagyban befolyásolja a REL szervező személye, a termelők kapcsolata, illetve a megtermelt termékek köre. Nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják, hogy régiónként, térségenként eltérő megoldási módszereket találnak ki a termékek piacra jutására, pozitív példaként említve a „Nyitott porta napok” rendezvénysorozatot, illetve a „Helyben vagyunk” védjegyet, mely nem a helyi termékre koncentrál, hanem a helyi termék mögé felépített minőségi szolgáltatást, élményt minősíti.
A termelés diverzifikációja segít alkalmazkodni a változó piaci és környezeti körülményekhez, ezáltal javítja a gazdálkodó jövedelembiztonságát, emelte ki előadásában Horváth Tamás elnök, a Vas megyei Kalász Gazdakör és Kulturális Egyesület részéről. Véleménye szerint ismét előtérbe kerülnek azon termények (pl. cirok), melyeket a világpiaci tendenciák miatt a nagyüzemi termelésből az elmúlt 10 évben kiszorultak, viszont a szélsőséges időjárási anomáliáknak esetén is magasabb termésbiztonsággal termeszthetők.
Zárógondolataiban Pácsonyi Imre a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a térség életében azon projektek az igazán hasznosak, melyek kutatási adatokon nyugvó következtetésekre reagálnak és melyek a fenntartási időszakot követően is önfenntartó módon, a gazdálkodókat hálózatba szervezve tudják segíteni a Nyugat-Zalai vidék fejlesztését.
A szakmai nap záróelemeként Kovács Tünde térségi REL szervező mutatta be a helyi gazdálkodók, kistermelők által készített magas beltartalmi értékkel rendelkező finomságokat
Forrás: Lantos Gergely, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

