Örök Műhely, avagy gyümölcstermesztés másképpen

2025. november 23.
Termelők és Kézművesek
REL

A Dél-alföldi termelők évek óta érzékelik, hogy változtatni kell, az eddig megszokott termesztési technológiákon, de hogyan is csinálja, egy, a természet törvényeit alkalmazó gyümölcskertész? A Tisza és holtága ölelésében jártam Csongrádon, mikor is felkerestem, az Örök Műhely tulajdonosát, Török Évát.

Éva számomra egészen szokatlan termesztési módszereket alkalmaz, a gyümölcs fái megmentésében, a gyümölcstermesztésben és feldolgozásban.  Igen, az Alföldön évek óta sújt az aszály és egyre nehezebbek a termesztési körülmények. Ehhez alkalmazkodni kell, új módszerekre van szükség, főleg, ha valaki vegyszerek és műtrágya nélkül gazdálkodik. Kertjében többfajta gyümölcsfa és zöldség található, de kiemelendő a kb. 140 almafa és mellette néhány, cseresznye, meggy, körte, szilva, ringló, kajszi, őszibarack, naspolya, homoktövis. Tehát munka akad bőven és el is kél a segítség. Homeopátiás szerek használatát, a humán gyógyászatban már ismerjük, de a fák esetében is használhatóak, új receptek, textúrák formájában, mint például a rügy elixír. 

Török Éva a kertjében élő fákat nem kezeli, hanem támogatja. Ilyen az intenzív mulcsozás is, mely védi, gazdagítja a talajt és jelentősen csökkenti az öntözővíz párolgási veszteségét. Kimagasló mindaz, a hozzá adott érték, mely a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával létrejön. Összesen 200-féle termékkel rendelkezik, például több mint 100 féle ízű gyümölcs sajtot, 30-féle zöldség kencét, tésztaszószt, ragut, sokféle dzsemet készít. Mindezeken kívül gyógynövény szörpöket is, melyek alapanyagának egy része gyűjtött. Az értékesítést saját üzletében és a helyi, csongrádi, szentesi piacon végzi, megtámogatva a közösségi média jelenléttel. Fontos számára a szemléletének és tudásának átadása is, ezért időnként fogad osztályokat, „tanfolyamokon” ismerteti a megtermettek széleskörű feldolgozásának lehetőségeit a pazarlás mentesség, fenntarthatóság, öngondoskodás érdekében. 

Ez a "VAN-ból való alkotás" világa, az esszenciális, támogató élelmek intuitív világra jötte. Amik természetesen finomak, ízletesek. Bízik benne, hogy látásmódja, a növények iránti odadása, másokat is cselekvésre késztet, legalább az önellátás szintjén.

Az Örök Műhely termékeiben benne van sok kíváncsiság, kísérletező készség és a növények alázatos szeretete, melyek így válnak különlegessé.

Forrás: Benkő Zsolt,Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.