Homoktövist minden kamrapolcra

2025. szeptember 28.
Termelők és Kézművesek
REL
Növénytermesztés

Egyre többen keresik a természetes megoldásokat, melyek segítenek az egészségmegőrzésben. Ezekre könnyen rátalálhatnak a ma már csak szuperélelmiszerként ismert ételekben, melyek tápanyagokban és vitaminokban gazdagok. Ilyen a homoktövis is, amelyből a Töviskertem biogazdaságban sokféle finomságot készít Shultz-Marinka Edit a férjével.

Aki homoktövist kezd fogyasztani, rengeteget tesz az egészségéért. Akár ez is lehetne a mottója a Töviskertem biogazdaságnak, akinek fő profilja a minőségi homoktövis termesztése és feldolgozása.

2011-ben telepítettük az első homoktövis-csemetéket Szolnok mellett, Tenyőszigeten, egy közel négyhektáros területen. A kis földterület távol a műúttól, erdővel és csatornával körülvéve kiválónak tűnt arra, hogy biogazdálkodhassunk. A homoktövisre esett a választásunk, mert különlegesen értékes, őshonos gyümölcs, kevés kártevőjének köszönhetően ökológiai gazdálkodásban is megbízhatóan termeszthető. Édesapám és a testvérem szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, és bár kisebb gyümölcsöseink voltak, ez az ültetvény lett az első nagyobb termőterületünk – idézte a kezdeteket a kertészmérnök végzettségű Shultz-Marinka Edit.

A telepítés előtt alaposan feltérképeztük a homoktövis igényeit, nagy hangsúlyt fektettünk a fajtaválasztásra, ellátogattunk hasonló gazdaságokba, sokat beszélgettünk termelőkkel. Termesztésünket és feldolgozásunkat a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi és tanúsítja.

Elsőrangú alapanyagokkal dolgoznak

A Töviskertem biogazdaság termékpalettája rendkívül változatos és évről évre bővül. Minden termékükben ott rejlik a gondos kezek munkája és a homoktövis tiszta ereje.

– Az első szüretet követően csak a hagyományos termékeket készítettük homoktövisből: velőt, őrleményt és magolajat sajtoltattunk. Aztán jött egy ötlet, hogy készítsünk belőle valami különlegeset, finomat, igazán izgalmasat. Így született meg hosszas kísérletezést és kóstoltatást követően a homoktövis-bodzavirág- és a homoktövis-gyömbérszörpünk, melyek tíz évvel ezelőtt újdonságnak számítottak. Rendszeresen értékesítettünk piacokon, rendezvényeken és az a tapasztalatuk, hogy az vásárlók a homoktövis rendkívül savanyú íze miatt csak akkor fordulnak a termékhez, mikor a benne rejlő vitaminokra igazán szükségük van.

Ezért készítünk egyre több olyan élvezeti terméket, melyet kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztanak bármikor. Készítünk többek között homoktövisbefőttet, 100 százalék gyümölcstartalmú lekvárkülönlegességeket, gyümölcsleveket és teakeverékeket is.

Néhány éve már elérhető a Töviskertem homoktövis SHOTs sorozatunk, mellyel a vásárló a hét minden napján intenzív és egészséges vitaminbombát vihet be a szervezetébe. Olyan gyümölcsökkel és gyógynövényekkel kombináltuk a homoktövist, mint a csipkebogyó, gyömbér, szilva vagy épp a kurkuma. A Töviskertem biogazdaság termékeinek ízletessége, kiváló minősége a gondosan válogatott, elsőrangú alapanyagoknak köszönhető.

Minden termékünk meghatározó alapanyaga a saját gazdaságunkból származó bio homoktövisbogyó és az ebből passzírozott velő. A két trópusi növény, a gyömbér és a kurkuma kivételével hazánkban termesztett gyümölcsökkel dolgozunk. Szerencsés vagyok, hiszen a tanulmányaim és munkám során sok olyan hazai termesztővel ismerkedhettem meg, akik hasonlóan gondolkodnak, ezért szívesen vásárolunk tőlük alapanyagot. Feketecseresznyét Szomolyáról, a mézet nógrádi méhészbarátunktól, az almát Szabolcsból, a szőlőt pedig egy tarcali bioborásztól szerezzük be.

Házilag készített termékeik adalékanyag-mentesek

Shultz-Marinka Edit elárulta, hogy minden termékük saját recept alapján készül. A személyes odafigyelés teszi lehetővé, hogy a termékeikben a homoktövis ereje és a kézműves munka harmóniája érvényesüljön.

– Termékeink saját recept alapján készülnek, megálmodásukban férjem az élenjáró. Az ő kreativitása és kísérletező szelleme áll az egyedi receptúrák mögött. Az egész család várja és kóstolgatja az újdonságokat. Mindig rengeteg ötlet van a fejünkben, és bár a termesztés és a gyártás sok időnket felemészti, minden évben szolgálunk újdonsággal. Kezdetben bérgyártásban készültek a termékeink, hiszen nem volt saját üzemünk. Azért szerettünk volna egy saját feldolgozóüzemet, mert így több lehetőség nyílik a kísérletezésre, termékfejlesztésre.

Abban hiszünk, hogy az ellenőrzött üzemi körülmények között, kíméletes eljárással készült termékek képesek megőrizni legjobban a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ezt bizonyítják a mérési eredmények is. Két évvel ezelőtt jutott el a gazdaságunk arra a szintre, hogy kialakíthassuk saját feldolgozóüzemünket, így már a bio homoktövis-magolaj kivételével itt készül valamennyi termékünk. A vásárlóink számára fontos, hogy a „házilag” készült termékeink minősége kiváló legyen, mind beltartalmában, mind külső megjelenésében. Az is elsődleges, hogy a termékek hozzáadott mesterséges anyagoktól, aromáktól, színezékektől, tartósítószerektől mentesek legyenek. Ennek megfelelően készítjük termékeinket. Lényeges, hogy a vásárló ismerkedhessen a termelővel, belelásson a gazdaság működésébe, erre biztosítunk lehetőséget, akár piacozás során is.

Értékes szuperélelmiszer

A biogazdaság tudatosan felkészült a piac váratlan kihívásaira, még az ültetvényük telepítése előtt felmérték az értékesítési lehetőségeket.

– Minden kultúra esetén elengedhetetlen a piac ismerete, naprakésznek kell lenni, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a mezőgazdasági termékértékesítést, amikhez nagyon nehéz alkalmazkodni. Az ágazat kitett az éghajlati viszonyoknak, a fokozódó munkaerőhiánynak, az energiaár-változásoknak, nincs tehát könnyű dolga a gazdálkodóknak. Igyekszünk több lábon állni az értékesítést illetően. Az első években a termés nagy részét fagyasztott bogyó formájában értékesítettük, ez a homoktövis esetében egy félkész terméket jelent. Ma a teljes termésmennyiséget feldolgozza a gazdaságunk. Értékesítünk nagyobb üzletláncnak, sok kisebb delikátesz üzletnek, megjelenünk termelői piacokon, családi piknikeken és természetesen a webáruházunkban is elérhető minden termékünk.

Részt veszünk kosárközösségekben és néhány külföldi „megjelenésünk” is akad, elsősorban Németországban.

Hazánkban sokak számára nem idegen a homoktövis, aminek a homoktövisvelő a legismertebb feldolgozott formája. Ez természetes, 100 százalékban biohomoktövis tartalmú terméke a Töviskertem biogazdaságnak, amiből a legtöbbet értékesítik. A fajtaválasztásnak is köszönhető a sikere, mert tiszta savanyú ízű, nincs kesernyés mellékíze, ellenben magas a C-vitamin-tartalma. A biogazdaságnak azonban további számos terve van a jövőre nézve:

– Mindig van miben fejlődni és változtatni. Szeretnénk újra fagyasztott bogyót értékesíteni, ezért kezdtük el idén tavasszal újabb hat hektáros területen a homoktövis telepítését. A piac igényeit mindinkább megismerve rengeteg termékötletünk van, különösen a homoktövis-magolaj jótékony hatását szeretnénk még újabb termékek formájában megmutatni. Nem titkolt vágyunk, hogy ez a kiváló értékekkel rendelkező hazai szuperélelmiszer egyszer helyet kapjon a családok kamrapolcán, a gyermekek iskolatáskájában, hogy egész évben értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esszenciális zsírsavakkal és energiával tölthesse fel fogyasztóit.

Forrás: Rostási Nikolett, Magyar Mezőgazdaság