Dinnyéslány Cecéről

Puha Georgina Petrát mindenki „A cecei dinnyéslányként” ismeri. Nem csoda, hiszen fő profiljaként a nyár legkedveltebb gyümölcsét, a görögdinnyét termeszti, kínálja. Azt vallja, ha már valamibe belekezd, azt vagy csinálja jól, vagy sehogy. Ez az elv vezérli a dinnyetermesztésben is.
Teljes odaadással és szakértelemmel gazdálkodik, hogy minden egyes darab a lehető legmagasabb minőséget képviselje.
Számára a dinnyetermesztés nemcsak magáról a termesztésről szól, hanem hagyományról, kitartó munkáról és a vidéki élet szeretetéről. Puha Georgina Petra végzettsége szerint dietetikus, mégis a családi gazdaságukban dolgozik mint őstermelő. Sokan hihetik, hogy ez a két hivatás nem igazán függ össze, pedig szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hiszen az egészséges étrend alapját a friss, helyileg termesztett, rostban és vitaminban dús alapanyagok képezik. Felmerül a kérdés, hogy egy fiatal lány miért éppen dinnyetermesztéssel foglalkozik. Erre nagyon egyszerű a válasz: ebbe született bele, és ebben is nőtt fel.
– Már a nagyszüleim is a földeken dolgoztak, a nagypapám juhász volt, a nagymamám pedig a termelőszövetkezetben volt brigádvezető.
Miután megszűnt a téesz, a szüleim uborka-, paradicsom- és dinnyetermesztésbe fogtak. Amikor már nagyobbak voltunk a testvéreimmel, mi is kijártunk a földekre velük– idézte a kezdeteket Puha Georgina Petra.
A határszemlék és a növények gondozásával kapcsolatos munkálatok már gyerekfejjel is izgalmasak voltak számára, szerinte nincs annál szebb dolog, mint amikor látja az ember, hogy egy apró magból mi minden teremhet. Később a családi gazdálkodás mellett egyetemre járt, de a diploma megszerezését követően a szíve visszahúzta oda, ahonnan elindult: a termeléshez. Egyetem mellett nyaranta Balatonbozsok környékén árulta a dinnyét, ám négy év után el kellett jönnie bevált helyéről, mert egy zöldséges kibérelte előle. De a hűséges vásárlói visszavárták. Névről nem ismerte senki, csak mindenki úgy hívta: a cecei dinnyéslány.
– Egy közösségimédia-platformon csináltam egy oldalt A cecei dinnyéslány néven, aminek híre rengeteg posztolás árán nagyon sok környékbeli vásárlómhoz eljutott. Ott látták, hogy nem hagytam fel a dinnyézéssel, csak új helyre kellett kitelepülnöm. Azóta már van két standom, ahol a termelői gyümölcseinket és zöldségeinket árulom a „dinnyés lányaimmal”.
A görögdinnye azon kívül, hogy nagyon ízletes, számos jótékony hatással is rendelkezik. Kiválóan hidratálja a szervezetet, gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Ahhoz, hogy ez a lédús gyümölcs az asztalunkra kerüljön, kitartó és összehangolt munkára van szükség.
– A termesztés, amit a vásárló vagy egy laikus nem is gondolna, már a szezon utáni hónapokban elkezdődik.
A szezont követően a családommal értékeljük az évet, melyik fajta hogyan teljesített, mennyire volt pultálló, vagy melyik típusú dinnye volt az, amit a vásárlók leginkább szerettek. Mérlegeljük, hogy a bevált fajták mellé milyen újdonságot próbáljunk ki.
Ezután a magok megrendelése, hajtatása következik, majd az oltási munkálatok kezdődnek. Ez még sokaknak újdonság lehet, viszont aki haladni akar a korral, már tökre oltott görögdinnyét termeszt. Ennek oka egyszerű: a tök alannyal a dinnye a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben ellenállóbbá válik. Amikor már elég idősek és masszívak a palánták, akkor lehet ültetni őket. A korai fajták április elején kerülnek földbe, viszont azokat még takarni kell fóliával. Ezután a késeiek következnek, szakaszosan, hogy az érés ne egyszerre történjen. Amikor pedig mindez kész, bízunk a jó szerencsében, hogy az időjárás kedvezően alakuljon, és ne legyen olyan hűvös a május, mint idén. Most ugyanis két héttel eltolódott a szabadföldi dinnyék érése a tavalyi évhez képest. Emellett megkezdődnek a gyomlálási, öntözési és tápoldatozási feladatok is. Június végén már lehet szedni az első érett dinnyéket, ami az egyik, ha nem a legnehezebb feladat.
Puha Georgina Petra azt is elmondta, az értékesítés nehéz és összetett folyamat, még akkor is, ha minőségi és finom áruja van az embernek. Egyrészt nem lehet versenyt tartani a multik áraival, hiszen minden évben egyre több a termelésbe fektetett költség, emellett pedig a szélsőségesebb időjárás is nehezíti a termelők dolgát. Viszont az odaadó munka finom gyümölcse meghálálja magát. A környékbeli emberek tudják, náluk igazán finom dinnyét lehet kapni – már akkor megkeresik őket, amikor még nem is érik a dinnye, mondván, mikor vásárolhatnak tőlük. Vásárlóik körében a gömbölyű csíkos és a magszegény fajta a legnépszerűbb.
– Az emberek alapvetően keresik a házias jellegű termékeket, a gyerekkoruk ízeit, és ha ezeket megtalálják, akkor azt meg is fizetik.
Úgy tapasztalom, hogy az emberek, ha megengedhetik maguknak, akkor hajlandóak drágábban is zöldségeket, gyümölcsöket vásárolni, pláne akkor, ha tudják azt, hogy az áru ténylegesen jó.
Hiszen nem az a drága, amit megvesznek és jóízűen megesznek, hanem az, amit nem tudnak megenni és ki kell dobni. Nagyon sokszor jöttek a standhoz új vásárlók azzal a mondattal, hogy mostanában még nem ettek jó dinnyét, ki kellett dobni, vagy éppen a tyúkok ették meg. Ilyen esetekben eleinte csak negyed dinnyét vesznek tőlünk, megkóstolják, majd a későbbiekben a negyedet a fél, majd az egész váltja fel. Hiszen tudják, nálunk jót kapnak, és ezzel kialakul egy bizalmi kötelék. Elég széles vendégkörünk van, a vásárlók anyagi helyzetét tekintve is, mégis mindig törekszünk arra, hogy üres kézzel ne távozzon senki. Egyszer felkerestek egy öregek otthonából, kicsit reménykedve, kicsit félve, hogy nem lenne-e az időseknek egy kisebb dinnye, mert a nagy forróságban csak azt kívánták. Mondtam nekik, hogy nemhogy kisebb, hanem olyan dinnye van, amilyet csak szeretnének nekik választani. Azt az örömöt nem lehet leírni, amikor látja az ember, milyen jóízűen ették a gyümölcsöt. Emellett óvodáknak szoktunk ajándékozni, de a nyár folyamán a követőim között nyereményjátékot és akciókat is tartunk. A gyerekek sose távoznak a standtól ajándék nélkül, hiszen egy-egy barack mindig gazdára talál. Igazából ezért érdemes csinálni: a vásárlók mosolyáért.
Ám a Dinnyéslány nem csupán a jelenre összpontosít, hosszú távon is elkötelezett a fejlesztések mellett.
– A jövő évben fejlesztéseket tervezek. Már idén szerettem volna egy másik standot is elindítani, azonban az idei júniusi hőség miatt mennyiségre jóval kevesebb dinnyénk lesz, mint tavaly, így ez a jövő évre tolódik. Emellett szeretnék kipróbálni több új fajtát is, mind görög-, mind sárgadinnyében. Sok vásárlómmal szoktam beszélgetni, az ő javaslataikat is mindig meghallgatom, hogy mi az, amit keresnének, milyen forma- vagy éppen ízvilág az, amit szívesen kipróbálnának. Ez alapján szoktam bővíteni a fajtakínálatot is, viszont úgy gondolom, a jól bevált fajtáktól sem szabad elbúcsúzni, így a terület mindig egy picit növekszik. Mindez nem jöhetne létre a családom és a párom támogatása nélkül, amiért rendkívül hálás vagyok. A jövőben is együtt dolgozunk azon, hogy mindenki a lehető legfinomabb dinnyét és zöldségeket vehesse a pultjainknál.
Forrás: Rostási Nikolett, Magyar Mezőgazdaság